19 mar. 2016

5 motive pentru care Basarabia nu se va uni cu România în următorii 20 de ani

Circulă in perceptia publica tot mai des in ultima vreme o idee grozava cum ca in viitorul cel mai apropiat Basarabia se va uni cu Romania in hotarele noastre firesti pe care le visam de atata vreme refacute.

Ceea ce ignora insa partizanii acestui vis frumos este ca, asa cum dorita unire nu s-a putut realiza in 25 de ani de la caderea comunismului care ne-a sfartecat tara, aceeasi unire este la fel de imposibila pentru urmatorii cel putin 20 de ani, daca niciun eveniment de anvergura nu va schimba statu quo-ul actual (un razboi contra Rusiei castigat de NATO, inlocuirea lui Putin cu un nou Gorbaciov etc).

Pentru ca, in caz ca ati uitat, va reamintesc: in 1989 RSS Moldoveneasca a devenit Republica Moldova, iar Republica Socialista Romania a devenit Romania capitalista, numai ca drumurile celor doua tari romanesti au fost total diferite:

- Romania a scapat definitiv de comunisti, a intrat in NATO si UE si are astazi un standard de viata, chiar si penultimul din UE fiind, de neimaginat pentru un basarabean.

- de cealalta parte, Republica Moldova a trecut printr-un razboi civil in urma caruia a pierdut de facto Transnistria, a fost guvernata aproape in permanenta, direct sau indirect, de comunisti alesi democratic si este independenta numai fata de Romania, ea fiind inca legata economic si politic de tot spatiul ex-sovietic. Chiar si atunci cand Romania si-a rupt de la gura si le-a dat gaz si electricitate gratis, pentru că ruşii nu mai acceptau datorii neplatite, liderii basarabeni faceau declaratii iresponsabile despre "imperialismul" romanesc.

In aceste conditii, nu este deci de mirare că la Chisinau a fost posibil un "jaf al secolului", prin care au fost devalizate 3 banci de 1 miliard de dolari, adica 15 % din PIB-ul total al tarii. Nimeni nu a fost pus sub acuzare pentru acest jaf, iar cele 3 banci vor fi lichidate, ceea ce inseamna ca in Moldova situatia economica involueaza catre cea de la inceputul anilor '90 din Romania, cand Bancorex, Dacia Felix, Credit Bank si alte asemenea petarde ii lasau pe depunatori cu buza umflata, iar pradatorii au ramas bine mersi cu banii.

Avand in vedere toate acestea, iata 5 motive mari si late pentru care UNIREA este imposibila mult timp de acum incolo:

- Transnistria

Teritoriul nu a facut parte niciodata din Regat, el a fost alipit de Stalin la RSS Moldoveneasca in schimbul sudului Basarabiei care a trecut la RSS Ucraineana. S-a vehiculat ideea unui schimb de teritorii cu noul stat Ucraina, care evident ca nu ar fi acceptat pentru ca acolo se afla Armata a XIV-a care apara interesele Moscovei in zona. E de presupus ca Transnistria ar putea ramane o enclava ruseasca asa cum e si Kaliningrad, mai ales ca dupa anexarea Crimeei liderul de la Tiraspol i-a cerut explicit lui Putin sa ii "cucereasca" si pe ei, intrucat acolo traiesc in majoritate rusofoni care nu isi pot inchipui viitorul decat in Uniunea Eurasiatica.

- Gagauzia

Gagauzii sunt un grup etnic de turci crestinati care si-au facut un fel de "Tinut Secuiesc" in sudul Basarabiei, condus de un başcan sustinut de Moscova. Pentru a evita un alt conflict sangeros, Parlamentul de la Chisinau le-a acordat acestora la inceputul anilor '90 o larga autonomie in cadrul republicii, astfel incat gagauzii sunt aproape independenti. O unire cu Romania ar pune sub semnul intrebarii caracterul national unitar al statului din Constitutie si de aceea este privita cu jind de catre extremistii maghiari.

- referendumul

Legile internationale in vigoare ale organismelor la care sunt afiliate toate tarile din lumea civilizata stipuleaza ca unirea a doua teritorii pe cale pasnica este recunoscuta doar daca in urma unui referendum populatia din ambele teritorii voteaza in favoarea acestei uniri. Numai ca in timp ce in Romania toate sondajele dau procente prounioniste de peste 95%, in Moldova de peste Prut acestea sunt mult sub 50%, si e normal sa fie asa. Chiar daca ar fi sa ignoram vointa populatiei din Transnistria, populatia romaneasca totala este in jur de 65% in Republica Moldova, din care foarte multi sunt inca spalati pe creier de propaganda sovietica si considera ca ei vorbesc "limba moldoveneasca", iar "fasciştii romîni" vor sa le cotropeasca din nou tara.

- costurile

Deloc de neglijat, unirea va costa Romania o suma fabuloasa pe care nu ne-o putem permite. Cat de mare este aceasta nu s-a putut calcula exact pentru ca orice discutie legata de acest subiect este omorata in faşă de catre nationalisti cu argumentul ca "sufletul romanesc nu poate fi evaluat". Mai pragmatici, nemtii au pus mai intai pe hartie intreaga "afacere" a reunificarii, iar suma rezultata este cu totul nesustenabila pentru un stat ca Romania. Iar RDG avea cel mai ridicat nivel de dezvoltare din lagarul socialist si nici nu se punea de exemplu problema refacerii intregii retele de cai ferate, care in Moldova are ecartamentul mostenit din perioada sovietica. Sa mai spunem ceva despre autostrazi?

- Marile Puteri

Asa cum bine stim din istorie, orice act politic de o asemenea anvergura trebuie sa aiba mai intai aprobarea Marilor Puteri, care astazi sunt SUA, Germania si mai ales Rusia. Isi inchipuie cineva ca Putin sau succesorul său va demilitariza de buna voie intreaga zona pentru a face loc NATO pe aceleasi pozitii?

Asa ca, dragii mei unionisti de pe ambele maluri ale Prutului, haideti sa lasam la o parte cantecele si poeziile si sa privim realitatea politica in fata: Republica Moldova este si va ramane o zona-tampon intre UE si Rusia, care nu va putea fi cedata integral, intre hotarele sale actuale, niciuneia dintre parti, pentru ca basarabenii care se simt romani nu vor cu Putin, iar rusofonii vad in UE doar casatorii homosexuale.

basarabia funny

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Presimti ceva?