Belele la Belene

In caz ca nu stiati sau nu va mai aduceti aminte, aflati de la mine ca vecina noastra numita Bulgaria s-a hotarat acum ceva vreme ca sa renunte la controversatul proiect al construirii unei centrale nucleare pe malul Dunarii, in localitatea Belene. Centrala respectiva ar fi trebuit ca sa fie un înlocuitor pentru reactoarele închise ale facilitatilor de acelasi fel de la Kozlodui. Bulgarii au ales o centrala pe gaze naturale in locul sau.

Declaratia a fost facuta atunci de catre premierul bulgar Boico Borisov, care considera ca ar fi o cheltuiala prea mare pe care sa le-o lase ca mostenire urmasilor.

Acesta a mai spus si ca Bulgaria va cumpara totusi acel reactor de 1.000 MW care era destinat centralei de la Belene, dar ca acesta va fi instalat la Kozlodui, pentru innoirea centralei existente acolo, de altfel unica pe care o detin vecinii nostri de la sud. Premierul Borisov considera la vremea aceea ca statul ar fi trebuit ca sa cheltuiasca peste noua miliarde de euro ca sa poata sa isi permita constructia de la Belene.

Pentru cei care nu sunt destul de informati - cum nu eram nici eu de altfel, noua centrala nucleara urma sa aiba o capacitate de 2.000 de MW.

Ca o comparatie de groaza, centrala noastra de la Cernavoda cu care ne mandrim atata, are o capacitate de numai 1.400 MW, cu doua reactoare aflate in functiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Presimti ceva?