Cine e Michael Dukakis sau cum era lumea să fie condusă de un (a)român

Cum, nu ati auzit de Michael Dukakis? Explicabil, oarecum, daca e sa ne gandim că lucrurile despre care vreau sa va povestesc s-au petrecut in 1988, cand in loc de Libertatea, Cancan si alte reviste de specialitate, noi ne delectam cu Scînteia si Munca de Partid, pe alocuri mai reusite decat tabloidele de azi…

In cautarile mele asidue despre acest subiect am dat peste niste site-uri americane politice si biografice de unde am reusit sa ma documentez cat de cat, pentru ca apoi sa traduc si sa incropesc pentru voi aceasta postare.

Asadar, povestea incepe in 1988, an electoral in Statele Unite. Democratii cauta in sânul partidului un contracandidat puternic pentru republicanul George Bush. Si-l gasesc in sânul lor pe, n-ati ghicit, Gary Hart, senator de Colorado. Tot in sân il gasesc insa si niste paparazzi, numai că sânul era al unui fotomodel, care, intamplator, nu era sotia lui Gary…

Asa ca in cele din urma democratii il vor nominaliza drept candidat la Casa Alba pe guvernatorul statului Massachusetts, Michael Stanley Dukakis, poreclit “The Duke”. Dukakis era nascut in 1933 in acelasi oras ca si JFK, din parinti imigranti greci. Mai mult decat atat, mama lui, Euterpe (nascuta Boukis) era aromâncă…

Euterpe Dukakis s-a nascut in Larissa, Grecia, in 1903. Viata ei a fost un lung sir de batalii castigate. Dintre toate, Euterpe isi aminteste ca cea mai grea a fost exilul in America. Femeie culta, a trebuie sa razbeasca multe greutati pentru a se dedica idealului vietii ei: acela de a deveni profesoara. Pentru asta insa, a muncit din greu sa elimine complet accentul elenic din engleza pe care o invata incetul cu incetul. A trait aproape 100 de ani…

Michael este descris de critici drept un tehnocrat arogant, care avea o gandire analitica, dar caruia ii lipseau viziunea si pasiunea necesare unui lider. Se spune ca era nemilos chiar fata de fostii lui aliati – in calitate de guvernator i-a tras pe linie moarta pe toti cei pe care ii considera "vechea masinarie politica din Boston", chiar daca acestia il sprijinisera in alegeri. Dupa castigarea candidaturii prezidentiale, s-a prezentat drept un moderat in materie de reforme sociale, nereusind sa lamureasca electoratul daca sustine sau respinge liberalismul. Rezultatul il stim.

Nu stim insa cum ar fi aratat lumea daca dupa 8 ani de "reaganism", America nu ar fi fost condusa de George Bush, ci de un american jumatate grec, jumatate aroman. Poate că in Malta, viitorul Europei de Est ar fi fost trasat altfel… Poate ca nu ar fi fost razboi in Golf… Poate ca urmatorul presedinte dupa Clinton ar fi fost… Michael W. Dukakis 😀 si nu ar mai fi existat 11 septembrie, iar Saddam ar fi trait si azi…

Nu vom afla niciodata toate acestea. Dar ceea ce mai stim acum este ca Dukakis nu a fost primul guvernator de origine greaca din istoria SUA. Inaintea lui, Spiro Agnew a fost al 55-lea guvernator de Maryland si al 39-lea vicepresedinte al SUA, in administratia Nixon. Si, ca sa ducem tabloidizarea la bun sfarsit, Agnew a fost singurul vicepresedinte american obligat sa demisioneze din cauza acuzatiilor de luare de mita, extorcare de fonduri, evaziune fiscala si conspiratie. Nu avea nicio legatura cu scandalul Watergate si nici cu aromanii 😝 .

young governor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Presimti ceva?