10 joburi periculoase pe care nu merită să le încerci

Dintre topurile care se fac zilnic pe la noi prin ţară, mi-a atras atenţia unul cu adevărat folositor.

Statisticienii de la Ministerul Muncii au reusit sa alcatuiasca un top al primelor zece sectoare din economia romaneasca pe care ei le considera a avea cel mai ridicat risc de accidente de munca.

Iata mai jos acest top, in ordine inversa, de la locul 10 la locul 1:

  1. Productia de energie nucleara. Oricat de mult a avansat tehnologia, centralele atomice sunt departe de a fi sigure. La noi la Cernavoda inca nu s-a iradiat nimeni, dar se vede treaba ca muncitorii de acolo nu sunt feriti de accidente de munca.
  1. Alpinismul utilitar. No comment, nu oricine are vocatie de Spider Man.
  1. Agricultura. Lipsa tehnologizarii si apelarea pe scara larga la tractiunea animala are efecte evidente.
  1. Protectia publica si privata. Fie ca esti politist, fie ca lucrezi intr-o firma de bodyguarzi, riscurile sunt aceleasi si trebuie sa ti le asumi tu, astfel incat cetateanul sa se simta mereu in siguranta.
  1. Cascadoria. E cam greu sa te compari cu vedeta pe care o dublezi in film, nu?
  1. Transportul si productia energiei electrice si a gazelor. Explicabil, daca e sa ne amintim de stirile explozive cu scantei si scurgeri de gaze.
  1. Metalurgia. Urgia e provocata de temperaturile inalte la care se lucreaza si de gazele toxice emanate in timpul procesului de productie.
  1. Exploatarea forestiera. Mai cade un copac, mai urla un lup, doar nu isi inchipuia cineva ca e usor sa fii omu’ padurii!
  1. Transporturi de toate felurile. Ma rog, pe calea ferata nu pare la fel de riscant ca pe autostrazile made in Romania, cu exceptia iernilor in care acarul Paun se hotaraste sa verifice grosimea stratului de zapada cu o garnitura plina de calatori zgribuliti.
  1. Constructii. Un binemeritat loc 1 pentru cei care se suie sa puna ferestre si izolatii la etajele superioare.
Ceea ce ne atrage atentia Ministerul Muncii prin acest top ad-hoc este ca absolut toate accidentele de munca petrecute in sectoarele respective puteau fi evitate daca se respectau cu strictete normele elementare de protectie a muncii. Numai ca angajatii cat si angajatorii care prefera munca la negru nu prea mai sunt interesati de acestea.

Evident ca in asemenea conditii merita sa incerci toate joburile care ti se potrivesc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Presimti ceva?